Artsobservasjoner

tirsdag 14. februar 2017

Vipa en sterk truet art i kulturlandskapet


Våren er i anmarsj, og snart er vipene tilbake i kulturlandskapet. Aktivt drevne kulturlanskap med åpne jorder er favoritt landskapet til vipene. Men det kan være et farlig sted å få fram egg og unger, dersom ikke bonden passer på og unngår å ødelegge reirene. Dette er trist både for bonden og vipa. Vipene på Åros er heldige fordi bøndene har lært å sette pris på dem, og gjennom et fin samarbeid med ornitolog Odd Kindberg som merker reirene kan flere unger vokse opp. I år starter Agder naturmuseum i samarbeid med lokale ornitologer opp med et prosjekt i fire kommuner på Sørlandet, Kristiansand, Søgne, Songdalen og Vennesla for å følge opp dette. Sammen med lokale ornitologer skal vi finne fram til hekkesteder for vipa, få kontakt med jordbrukerene, merke reirene for å unngå at reiret blir ødelagt. 

 Vipe med nyklekt kylling på Årosjordet i Søgne. Odd Kindberg har i flere år tatt kontakt med brukerene av den dyrka marka og fått til et godt samarbeid. Reirene blir nå merket og når bonden kommer med traktoren, sørger de for å ikke ødelegge reiret. Tidligere var det mindre fokus på dette og mange reir og unger ble tatt i jordbruksredskapene. Takket være Odd og de som dyrker jorda på Åros klarer ungene seg mye bedre. Odd sjekket forholdene for ei uke siden og fant hele 12 flygedyktige unger i 2016. Så bra går det ikke andre steder. På Tangvall kom det ikke en eneste unge på vingene i år.

 Litt fuktige kantsoner hvor vipemor kan ta med ungene på matjakt er bra.


Vipeungene trives godt i det aktivt brukte kulturlandskapet, spesielt der graset ikke er altfor høyt. Det er riktig trivelig å oppleve dette, også god PR for de som driver jordbruk og tar slike hensyn!.
Et tilsvarende prosjekt ble startet opp i Kristiansand i 2016.
I år utvider vi aktiviteten og forhåpentligvis får vi fram mange flygedyktige unger  - det er mål og motto for prosjektet!

Først må vi finne ut hvor vipene legger reirene sine, og der kan alle hjelpe til. Du ma gjerne legge dine observasjoner ut på Artsobservasjon, eller tar direkte kontak med meg på e-post asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no , ringer eller sender SMS til tlf 97064081.
Veldig spennede er det hvis du ser unger eller reir i år! Meld gjerne fra om eldre observasjoner også. Da høre vi fra deg :-)
Alle fotos: Odd Kindberg.
Mvh Asbjørn Lie

Ingen kommentarer: