Artsobservasjoner

Program 2017

Norsk Zoologisk Forening – Sørlandsavdelingen!

Program for ikke ubetydelige deler av 2017

Tirsd. 28/2       Jungelboken! En av våre ubehagelig vel bereiste skribenter som attpåtil er i besiddelse av den verneverdige tittelen Cand. Real i Zoologi, Ypperstekonservator Roar Solheim ved salige Agder Naturmuseum har med stor motstand dog ikke uten entusiasme sagt seg villig til å beskrive sine opplevelser med tiger i India! Roar har en gudsbenådet evne til å finne frem til og komme i kontakt med fagzoologer på alle kontinenter, og det er derfor grunn til å glede seg til både en herlig billedhistorie fra Shere Khan sine trakter og et faglig dypdykk i rovdyrforvaltning med flere fasetter enn man kan tenke. Siden Roar besidder en ikke ubetydelig interesse også for fjærkre, vil kvelden også ha innslag egnet for Burugleforeningen, og NOF er derfor høfligst orientert og invitert til evenementet!     


Tirsd. 14/3       Biologisk mangfold, kartlegging og skjøtselskveld! Man skal være relativt døv på et flertall måter for å ha gått glipp av den helt formidable feltinnsats som NZF Sørlandsavdelingen har gjennomført gjennom en rekke skjøtsel og biologiske kartleggingsprosjekter i regionen de siste åtte årene. I kveld vil både organisatoren bak mange av disse prosjektene, Asbjørn Lie, og mange av de øvrige sentrale deltagerne (Beate Johansen om herpetiler, Ann-Elin Synnes og Lillian Tveit marin kartlegging, Asbjørn Lie kartlegging av hekkende makrellterne) fortelle om disse prosjektene, hva, hvorfor og hvordan! Et lynkurs i svett, lokal biologi og en glimrende intro til den viktigste zoologiske aktiviteten foreningen bedriver! Lurer du på å bli med? Har du tid å avse? Tør du la være? – bli med i kveld og la deg rive med! 


Tirsd. 21/3       Sjøaurens personlighet! Nytt fra under vannflaten! Forsker Susanna Huneide Thorbjørnsen fra Havforskningsinstituttets avdeling Flødevigen tar oss helt inn i sjøaurens sjelsliv, og beskriver kveldens happening slik!

"Sjøørretens personlighet" Sjøørreten er kanskje en av de fiskene som har mest varierende livsførsel. Noen velger å bli i elvene hele sitt liv, mens andre svømmer ut på havet og vandrer mange mil til nye områder. Hva er det som gjør at sjøørreten lever så forskjellig? Har de rett og slett ulik personlighet?
Susanna forteller fra sitt doktorgradsstudie i Tvedestrandfjorden, der man kan spore ørretens minste lille bevegelse ved hjelp av et nettverk av sendere og mottakere. I Tvedestrandfjorden er det også et verneområde for ørret som kan være med på å beskytte ørreten i fremtiden.

Susanna tenker å holde et avgrenset foredrag, og det betyr at vi denne gang også har tid til å kjøre noen av ”medlemmenes femminuttere!” (nei, det er IKKE en røykepause! – FY!), som er korte foredrag/noen bilder eller litt berettelser fra udi naturen. Har du noe som hører med i femminnutterene så ha minnepinne klar for å slå til etter hovedforedraget! 
Lø/sø 22-23/4  Orreleik! Vårens vakreste (og riktignok av og til det våteste) eventyr finner sted i Abuslands aller dypeste skoger! Vi har ferdig (nåjah, litt rep. trengs sikkert) hytte nær orreleiken, glimrende bålplass ved nydelig vann, usannsynlige historier å fortelle (til dels flat løgn) og kan ellers love en minnerik tur med masse års tradisjon! Telelinse anbefales men er ikke påkrevet, det er derimot sovepose, støvler og påmelding! Sistnevnte går til nestleder’n senest ei veke før! Transport intet problem; plenty med biler. Avreise lørdag formiddag/tidl. ettermiddag etter avtale. Bli med uddi skauen!    


Helg 28/4-1/5  Hovedforeningens Årsmøte! Norsk Zoologisk Forenings hoved-årsmøte er en ambulerende affære (omtrent som en bevegelig helligdag) og avholdes i år på Randøya øst for Kristiansand. Her har vi (NZF-Sør) foreningshytte, og det er også en rekke andre offentlig eide bygninger for å huse alle som har lyst til å bli med! Det vil bli mange zoologiske aktiviteter ut over selve årsmøtet, så følg med på zoologi.no for nærmere info!


I mai engang!  Kattugler! Vårt eneste absolutt-alltid-utsolgte arrangement er Jan Ivar Eeg sine kattugletur inn i Randesundsskogen! Jan Ivar har massevis av ugle-kasser i området og bidrar sterkt til at uglene i Randesund har fine hjem! (riktignok har flere av hunnene uttrykket at nå får det være nok av trehvit furu på soverommet!). Til gjengjeld for husrom blir ungene fra et eller flere av kullene tatt ut på en liten visning til ivrige zoologer i alle aldre når kattugle-ungene er store nok til ikke å plages av litt behandling. Hensynet til at uglungene er store nok gjør at Jan Ivar ikke plasserer tidspunkt på denne turen før han ser hvordan utviklingen er hos ”sine” ugler, så følg med på bloggen og facebook for tid&sted!   


Tirsd. 30/5       Fuglesang! Et lavterskeltilbud for alle som vil ha en herlig, rolig, lærerik, lokal, hyggelig, passe lang, passe kort, passe varm tur ut i vårskogene for å høre hvem som synger i buskene! Vi treffes (bombe!) ved ”kjettingen” på starten av turstien opp til Nygård nederst i Sørlandsparken Kl 18.00. (kjøreanvisning: fra kristiansand, sving av E18 i Timeneskrysset mot Sørlandsparken. Sving så 2. vei til høyre (det er i bunnen av bakken) og hold til høyre i lang sving. Når du etter 400m får avkjørsel til gruslagt parkeringsplass inn til venstre; sving inn og begynn å speide etter en uryddig gjeng mennesker med dominerende olivengrønt antrekk, kikkert, varierende hodeplagg og forvirret blikk. Parker bilen, smil, og nærm deg dem forsiktig, mot vinden selvsagt. Lykke til!   


Sønd. 18/6      Randøyadagen! Dette er en lang og hyggelig tradisjon for foreningene som er så heldige å ha base på Randøya. På Randøyadagen har alle foreningene med tilhørighet til Randøya åpent hus mot allmennheten med orientering om foreningen, aktiviteter, kaffi og ellers åpne armer til alle som réker forbi! Vi har de siste årene hatt marin utstilling med akvarie, quiz om livet i fjæra, kaffi, øyas fiiiineste drøseplass, og har blitt belønnet med mange besøkende. Dette er en hyggelig social dugnad som alle medlemmene inviteres til å delta i! I fjor la vi inn en dugnad på hytta på lørdagen med overnatting. Det er både koselig og nyttig og kjøres igjen i år. Pip til Hilde eller Bobestyreren for mer info eller bare kom ut på dagen! Det går gratis båt fra Kongshavn for besøkende, men ellers har vi normalt et hav av båter for henting av interesserte!Augustnatten!  Flaggermus! En gang i august – når Overkonservator Roar Solheim finner at tiden er inne – så arrangeres flaggermustur ut i natten! Turen starter i nitiden og vi ledes langs alléer og vannløp hvor flaggermusene liker å jakte. Normalt legges turen til områdene rundt Søgne Landbrukshøyskole, men dette kan endres om bedre bestander finnes andre steder. Turen passer supert også for barn, som bør ta med en forelder samt lommelykten sin, for det er god sjanse til å se jaktende flaggermus! Vi har dessuten med ultralyddetektorer så vi også kan høre de spesielle ropene flaggermusene lager når de jakter – og som er så høye at vi ikke kan høre dem bare med ørene våre. Turen annonseres av Agder Naturmuseum på deres sider samt på NZF blogg og facebook, så følg med og bli med på spennede tur til livet i mørket!    22-24. sept      Voksengruppas Listatur Det kan knappest velges noe flottere sted enn Listalandet, med høy himmel og endeløst hav, for å la teppet gå ned for en sommer og hente fram paletten med høstfargene. Listaturen er en mangeårig tradisjon lagt til foreningens sveitservilla helt nede ved havet på Jøllestø, med trestjerners kokk, firestjerners cognac og femstjerners bacon (til frokosten). Ut over stjernedrysset omfatter helgen turer på strendene, minst en tur i heiene, halv til heldype samtaler og tilfeldig fuglekikking. I pressede situasjoner tillates deltagerantallet å nå ti personer (tror vi har vært elleve en gang..), men det er også maks, så meld på til bobestyreen senest ei veke før! Kjøring ordnes!         
Møtene holdes på Agder naturmuseum – Gimle gård kl 18.30 om ikke annet er nevnt!

__________________________________________________________________________Styret består i 2017 av;

Bobestyrer/leder Tor Kviljo (95244812)           Nestleder Lars Jøran Sundsdal (93258697)
Styremedlem Ann-Elin Synnes (93203914)    Styremedlem Arvid Anthonsen (9904979     Styremedlem Bjørn Haugerud (91670665)               Kasserer Nils Arnt Nilsen (92641204)
              

Snailmail: NZF Sørlandsavdelingen v/Nils Arnt Nilsen, Teglverksvei 30, 4632 KRISTIANSAND


Medlemskontingenten innbetales enkelt via hjemmesida til hovedforeningen, se http://www.zoologi.no/medlem/. Fordelen med dette er at foreningen sparer penger, og at vi på den måten får oppdaterte medlemslister som vi bruker ved utsendelse av program og annen informasjon til våre medlemmer.

Andre aktiviteter å sånn – Asbjørn Lie informerer!


Skjøtselprosjektene er planlagt videreført også i år. Skjøtselsavtalen vi hadde med Fylkesmannens miljøvernavdeling i Belteviga på Flekkerøya gikk ut i 2016, men denne ønskes videreført. De øvrige skjøtselsprosjektene søkes det om hvert år. Så er også gjort i år. Det er Parkvesenet som er søker, og de ønsker at vi skal påta oss disse oppdragene etter avtale.  Nytt i år er regler for uttak av dugnadsmidler, se bloggen: http://zoologisk.blogspot.no/2017/02/viktig-styret-i-nzf-srlandsavdelingen.html. Mer informasjon om dette kommer når nye avtaler er inngått.


Kartleggingsmidler fra SABIMA. NZF vil også i år sende inn en søknad om støtte om midler til kartlegging. Vi kjøpte inn ei strandnot i 2016, som vi tenker å få i mer aktiv bruk, så et marint kartleggingsprosjekt er aktuelt. Søknadsfristen er 1. april. Dersom du har lyst til å bli med på kartlegging eller med i slåtten i år ta kontakt med Asbjørn Lie via e-post: asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no, eller kom på medlemsmøtet 14. mars hvor dette er tema.Foreningshyttene!!

Zoologisk forening er ingen stor ressurs hva gjelder jordisk gods, men har underlig nok - i tillegg til en kaffitrakter og et knippe flaggermusdetektorer – også et par hyggelige eiendommer til disposisjon! Disse brukes til aktiviteter i foreningsregi og disponeres f.ø. av medlemmene til zoologiske turer!

Den første eiendommen vi fikk bruksrett til, er Snikkedalen sør i ytre Drangsvann i Randesund. Denne ligger bare 500m fra Rona senter, og brukes til uformelle onsdagstreffer for sludring og kaffi, og er dessuten åsted for en usømmelig mengde bilder av småfugl og ekorn (som besøker hva som er en av byens best betjente fóringsplasser) tatt fra et sinnrikt arrangement av kamuflerte vinduer! Fuglefóring og fotografering styres av Bjørn Vidar Olson med hård hånd, så det er bare å pipe til han dersom du trenger slot-tid for beste fotoplass! Kaffitreffene bestyres av bobestyrer, som kaller inn etter innfalls-metoden, så ta kontakt for påmelding til snikkedals-sms-listen dersom dette frister!  

I tillegg til Snikkedalen, så deler NZF, NOF & botanisk forening på en hytte på Randøya! Denne perlen er glimrende for foreningsaktiviteter med utgangspunkt i skjærgården, og er selvsagt betjent på Randøyadagen (i juni, kommer på vårprogrammet), hvor de tre foreningene presenterer seg for tilfeldige forbirekende. Inneværende program er det først og fremst marin kartleggingshelg nå i oktober som setter denne hytta på kartet! Fin anledning til å ta en tur ut og bli kjent med stedet!

 I skoleåret går det ellers rutebåt til Randøya, men utenom dette er det best med egen skyss for å komme seg ut. Her skal nevnes at skjærgårdene og øyene tilknyttet Randøyene er gliiiiimrende kajakkområde og hytta ideelt turmål for dem som er satt opp med denne typen farkost! . Ut over faste aktiviteter er hytta tilgjengelig for medlemmene når ledig, noe som avklares med de foreningsansvarlige. Ta kontakt med Asbjørn Lie for info!
Ingen kommentarer: