Artsobservasjoner

Program 2015

Norsk Zoologisk Forening – Sørlandsavdelingen!
Program for resten a 2014 åsså et gått støkke inn i 2015



Tirsd. 18/11     Mink & sjøfugl! Opprinnelig utmarkstekniker, men nå yrkesjeger i miljøvernets tjeneste! Med Miljødirektoratet og andre offentlige og private instanser som bestillere, har Tom Udø nå i flere år arbeidet målrettet med å utryddet mink på viktige sjøfuglreservater i skjærgården. Alle med kjennskap til mink og sjøfugl vet hvilken virkning denne rakkeren kan ha på en fugleholme, og rettet lokal utryddelse av mink på viktige hekkeområder kan kanskje være en måte å redusere skaden av en fremmed art på. At mange tror på metoden, skildres best ved at arbeidsområdet hans går helt fra Kosterhavet nasjonalpark i Sverige og langs hele kysten til Smøla i Møre i vest. Dette gjør også at Tom har helt uvanlig bred kjennskap til hvordan minken bruker kysten på store og viktige deler av landet vårt. Med natur og viltkunnskap langt ut over det vanlige vil Tom Udø gi oss faglig påfyll i et av de mørke men interessante kapitlene om hva fremmede arter gjør med vår fauna.
                        Fellesmøte med høy- & lavskrikeforbundet (NOF).

Sønd. 30/11    Skautur! Det er øyeblikkelig desember, og derfor tid til en siste udadrettet aktivitet i zoologisk retning før julemørket senker seg over julekjøpende medlemmer som med julesenket hode inntar Sørlandssenteret… Vi treffes kl. 10.00 på Albert matsenter ved Kongsgård 2 (toppen av Narvikbakken) for felles avreise til hemmelig skogholt øst i Kristiansandsregionen. Denne mystiske beskrivelsen er udelukkende forårsaket av manglende bestemmelse om hvor turen går… Husk uansett godt fottøy og egen kaffikopp samt telelinse, kvikklønsj og klær etter forholdene. Det er overskudd av biler, så bilfrie medlemmer møter bare opp på Albert, eller ringe en i styret for henting!

Tirsd 27/1/15   Årsmøte! I miskunn med alle hellige tradisjoner avholdes igjen det zoologiske årsmøtet! Ingen rystende endringer i programmet, idet kvelden vil gå med til dei faste påstane; årsberetning, diverse valg udført ved akklamasjon, bokholderiets beretninger og så endelig de hyggelige tingene; tradisjonell zoologisk julemat (ræger!), Hildes Årskavalkade og alminnelig sludring! Husk nå for en gangs skyld; PÅMELDING EI UGE FØR! Og dessuten å sende bilder til Hilde av siste års festlige zoologiske aktiviteter (sendes inn minst et par veker før herlighetene avholdes!). Vel møtt!!

Onsd 18/2       Fra en ornitologs bekjennelser…! Odd Kindberg er ingen fremmed fugl i foredragssammenheng, og zoologisk forening kriger med Burugleklubben (NOF) om rett til å tvinge fram foredrag fra den kanten! Denne gang var det NOF som vant, men det betyr da bare FELLESMØTE om fugl fra fjerne strøk! Foreløpig har ikke Odd berettet hvor årets foredrag har sine røter, men at det blir beretning om både fugl og folk, fine bilder og historier vet vi! Vel møtt!

Tirsd. 24/2       Hval ohoi! De siste ti årene har stadig flere av foreningens mer frittgående medlemmer tatt ut på havet for å besiktige hval, og etter hvert er det en anseelig mengde både arter av hval og spennende steder som folket vårt har besøkt. Vi har fått Arvid Antonsen – som i sin tid reiste helt til Canada for å glane hval – og Hilde Skiffard – som ikke stoppet før New Zealand – men til gjengjeld klarte å føkke opp minnekortet fra akkurat denne turen - til å sy sammen både egne og andres gløtt fra hvalmøter fra mange hav! Velkommen til møte om de aller største medlemmene i zoologien!!


Onsd. 18/3      Costa Rica! Det finnes dem som ikke er tilfreds med grønnfink i et udbeita fuglenek i Snikkedalen, og som med høyt blodtrykk og spaltet sinn pakker 500 millimeteren ned i sekken og stryker sørover når vinteren strammer grepet. Denslags syndromer er en velsignelse for oss fattige hjemmesittere, og derfor er det herlig å klappe inn Asbjørn Lie med bilder og beretninger fra Costa Rica! Ta med fuglebok og hawaiskjorte til en faglig og billedlig påfyll sørfra! Da dette er fellesmøte med fjørkreforbundet (NOF) må må kaklling påregnes.

Lø-Sø 25-26/4 Voksengruppas orreleik! Dette vårens vakreste (og av og til kaldeste/våteste/med mest slaps etc) – eventyr finner sted i de dype skogene på Abusdal, og denne gang med Lars Jøran Sundsdal som turleder! Her gjelder tidlig påmelding til LJ, varm sovepose (og evt kamuflasje), telelinse, pølsepinne og en kort, ferdigskrevet beskjed til de etterlatte. Vel møtt i skauen! Forskrekkelig fast påmelding ei veke før til LJ på tlf 93258697.

Lø-Sø 2-3/5     Barnegruppas orreleik! Dette vårens nest vakreste eventyr, og er lagt til brakkmarka fra voksengruppas orreleik!, men det betyr at barhytte og kamuflasje er ferdig rigget for spennende skogeventyr for de små! Turen avhenger litt av hvordan det er med fugl og forhold ellers, så det er viktig at interesserte kontakter primus motor Jan Ivar Eeg veka før! Tlf 91573044.

Mai engang!    Ugletur! Jan Ivar Eeg tar oss med for å se om det finnes noen storøyde nøster i noen av kattuglekassene han har hengende i hytt & vær rundt i Randesunds dype skoger!. Kattuglen er den vanligste uglen hos oss, og kan hekke helt inn i bebyggelsen – vel å merke om Jan Ivar har hengt opp en passende kasse da! Spennende tur som også passer for barn i alle aldre (dvs fra syv te søtti!). Dato og møtested fastsettes senere; følg med på bloggen!!

Tirsdag 19/5    Fuglesangstur! På tross at han har blitt pensjonist, og derved er komplett umulig å få tak i, har vi allikevel fått tilsagn om at vår faste fugleekspert Eldar Wrånes nok en gang tar oss med ud i skauen og lærer oss forskjell på gjøk og sisik (det skal visst være noe forskjeller på nebbet, eller var det lyden?). Turen passer for alle! Avgang kl. 18.00 ved ”kjettingen” (parkeringsplassen for tursti til Nygård). For å komme dit kjører du (eller buss M1) østover til Barstølveien (veien fra E18 og opp til Sørlandssenteret), ta 2 vei til høyre og kjør forbi Ford, hold til høyre og så inn til venstre på stor grusplass som er P-plass for turløype Nygård. Ta med kikkert og fuglebok om du har, og gjerne en kjeft kaffi da det blir skravlerast om fint vær!. Skyss? Ring en i styret da vel!

Søndag juni     Museets dag! Når dette skrives er det ikke helt klart om Museets dag arrangeres som før, så følg med på bloggen når juni nærmer seg! For uinnvidde, så er Museets dag et slags ”Åpent hus” hvor alle foreningene som sokner til Agder Naturmuseum presenterer seg selv og bedriver tungt innsalg av sine mer eller mindre skrudde interesser! NZF stiller gjerne med håndpellte salamandre, naturbokveiledning, spørrekonkurranser fra naturen og installasjonen ”fra en naturfotografs hverdag” av A. Anthonsen (originalverk). Vi trenger alltid folk til standen!, da blir det både gøyere å stå der og tid for alle til å vake rundt! Kontakt Bobestyreren eller Nils Arnt for info og overbevisning!

Søndag juni     Randøyadagen! En søndag i juni (følg med på bloggen!) avholdes Randøyadagen, hvor foreningene på Randøya viser seg fram! Vi koker kaffi og stiller med naturquiz og informasjon til besøkende som kommer innom. Bli med på trivelig sommerdag på Randøya og hils på de andre foreningene og mange fler! Det går supert å kombinere med tur og overnatte fra lørdagen til søndagen. Kontakt Eldar Wrånes (90770492) eller Hilde Skiffard for info! 

Helg 8-9/8       Kanotur i villmarka! Jan Ivar Eeg og Arvid Anthonsen lager på ny Hiawatatur til spennende vann i Agder! Hvor vi skal og hva vi skal se planlegges etter hvert! To kanoer er til disposisjon, så du trenger ikke ha egen farkost, men man kan også bruke egen båt, og dersom turen går ikke for langt unna kan man også være med bare på dagstur! Bli med på fiiiin sensommertur med stillhet i sentrum! Ta kontakt med Jan Ivar Eg på tlf 91573044 for info og påmelding!

Udi august!      Flaggermustur! Fellesarrangement mellom NZF og Agder Naturmuseum. Museets Roar Solheim er turleder og tar oss med ut i augustkvelden for å finne hvor flaggermusene jager! Vi har med ultralyddetektorer og lommelykter, så vi både kan se dyrene og høre ultralydskrikene deres når de jakter! Spennende tur som passer glimrende for ikke alt for mørkredde barn! Hverken dato eller møtested var helt klart da programmet gikk i den virtuelle trykken,  så sjekke blogg eller museets nettside for siste oppdatering!

Helg 28-30/8   Voksengruppas Listatur! Tradisjonell tur til foreningens sveitservilla på Jøllestø! Her er det overnattingsplass til 10 stykker, og herlig setting for turer til naturperlene på Lista – og ikke minst lange kvelder med god mat, havs-udsikt, bildevisning og usannsynlige historier. Kikkert, lakenpose, telelinse og italiensk rødvin inngår i anbefalt standardutrustning. Påmelding til bobestyrer senest ei veke før! Det pleier å være grovt overskudd av biler, så ingen problem å være med selv for bilfrie medlemmer; ring bobestyrer for henting & befraktning!. I henhold til statuttene disponerer Kokk & Bestyrer hhv. nordre & søndre tårnværelser mens Hilde eier hjørnekroken innerst i Bestestova….



Møtene holdes på Agder naturmuseum – Gimle gård kl 18.30 om ikke annet er nevnt!
__________________________________________________________________________


Andre aktiviteter å sånn!

Skjøtsel av kulturlandskap
Foreningen har de siste årene vært engasjert i flere  prosjekter med praktisk skjøtsel. Vi har inngått en ti års avtale med Miljøvernavdelingen, Fylkesmannen i Vest-Agder slåtte av enger på Flekkerøy (Belteviga i Olsøy-Ryvingen landskapsvernområde). Forvaltningen av verneområdet er delegert til kommunene med et områdestyre. Vi har fått signaler om at denne avtalen vil bli videreført med områdestyret for verneområdet. I fjor utvidet vi med nye prosjekt på Østre Randøya og nær Bladdalstjønn Holskogen i Vågsbygd på oppdrag fra Parkvesenet i Kristiansand kommune. Dette prosjektet er en del av oppfølgingen av «Nasjonal handlingsplan for slåttemark». Dersom du synes dette høres interessant ut ta kontakt med Asbjørn Lie, asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no så setter vi deg på ei e-post-liste (www://mannen_med_ljåen.com) . Vi sender ut informasjon om prosjektet og når vi skal ha neste dugnad. Fordelen ved å bli med i prosjektet er at du får reduserte utgifter til turer og andre aktiviteter i regi av foreningen. Turene er åpne for alle medlemmene.

Medlemmenes femminnuttere!
Der hvor timeplanen og foredraget tillater, så rydder vi av og til plass til medlemmenes ”femminuttere!” som avslutning på kvelden! Her er plass for ditt miniforedrag, noen utvalgte bilder eller kanskje foto eller film av noe spesielt du har sett i naturen. Ta med en minnepinne og ha i beredskap til møtene!


Foreningshyttene!!
Zoologisk forening er ingen stor ressurs hva gjelder jordisk gods, men har underlig nok - i tillegg til en kaffitrakter og et knippe flaggermusdetektorer – også et par hyggelige eiendommer på disposisjonssiden! Disse brukes til aktiviteter i foreningsregi og disponeres f.ø. av medlemmene til zoologisk rettet bruk og turer!

Den første eiendommen vi fikk bruksrett til, er Snikkedalen sør i ytre Drangsvann i Randesund. Denne ligger bare 500m fra Rona senter, og brukes til uformelle onsdagstreffer for sludring og kaffi, og er dessuten åsted for en usømmelig mengde bilder av småfugl og ekorn (som besøker hva som er en av byens best betjente fóringsplasser) tatt fra et sinnrikt arrangement av kamuflerte vinduer! Fuglefóring og fotografering styres av Bjørn Vidar Olson med hård hånd, så det er bare å pipe til han dersom du trenger slot-tid for beste fotoplass! Kaffitreffene bestyres av bobestyrer, som kaller inn etter innfalls-metoden, så ta kontakt for påmelding til snikkedals-sms-listen dersom dette frister!   

I tillegg til Snikkedalen, så deler NZF, NOF & botanisk forening på en hytte på Randøya! Denne perlen er glimrende for foreningsaktiviteter med utgangspunkt i skjærgården, og er selvsagt betjent på Randøyadagen (i juni, se program), hvor de tre foreningene presenterer seg for tilfeldige forbirekende. Randøyadagen er en glimrende anledning også for en overnattingstur på hytta, hvor det er grei plass til en liten gjeng. I skoleåret går det rutebåt til Randøya, men utenom dette er det best med egen skyss for å komme seg ut. Her skal nevnes at skjærgårdene og øyene tilknyttet Randøyene er gliiiiimrende kajakkområde og hytta ideelt turmål for dem som er satt opp med denne typen farkost! . Ut over faste aktiviteter er hytta tilgjengelig for medlemmene når ledig, noe som avklares med de foreningsansvarlige. Ta kontakt med Asbjørn Lie eller Hilde Skiffard for info!

Flaggermus!
 Foreningen kjøpt for et par år siden inn 10 detektorer for flaggermusregistrering, og disse er utlånt til medlemmene for lokal kartlegging av flaggermusfaunaen! Hovedsakelig er det i Kristianand kommune og tilgrensende områder registrering foregår. Utstyret vi har kjøpt inn er latterlig enkelt å bruke (se www.batbox.com for info. Vi bruker Batbox Baton frekvensdelingsdetektor med BatScan 9.8 analyseprogram og noen billige digi-opptagere. Dette gir grunnlag for å kjøre lydanalyse på en vanlig PC for identifikasjon av arter, og dette er noe alle fixer! Det er plass til flere i prosjektet, så synes du det hadde vært interessant å låne en detektor og opptager og starte kartlegging i eget område til våren, så ta kontakt med Tor K etter et av møtene! (Ps. medlemmer som ikke er klinisk hjernedøde med hensyn på datateknisk innsikt, vil dessuten få sjansen til å låne en Ultramic 200 ultralydmikrofon (se www.dodotronic.com ) som gir grunnlag for ekte tidsekspansjons-opptak til PC, da er du rett inne i high-end ultralyd opptak og analyse på flaggermus!).

__________________________________________________________________________________


Styret består i 2014 av;

Bobestyrer/leder Tor Kviljo (95244812)           Nestleder Lars Jøran Sundsdal (93258697)
Styremedlem Ann-Elin Synnes (93203914)    Styremedlem Arvid Anthonsen (99049794)
Styremedlem Hilde Skiffard (90652129)         Styremedlem Bjørn Haugerud (91670665)
Kasserer Nils Arnt Nilsen (92641204)              Styremedlem Linn Anette Haug (98684067)

Snailmail: NZF Sørlandsavdelingen v/Nils Arnt Nilsen, Teglverksvei 30, 4632 KRISTIANSAND


Ingen kommentarer: